ایسنا/خراسان رضوی سال ۱۳۷۵ و مسابقات جام ملتهای آسیا، در اولین بازی ناباورانه به عراق باختیم. اون مسابقه دو تا غایب بزرگ داشت؛ مهرداد میناوند و نعیم سعداوی. با اضافه شدن این دو بازیکن در مسابقه دوم با تایلند تمام ماجراها عوض شد. مهرداد عزیز با استعداد ذاتی خودش گلی زیبا و روحیه بخش با اون پای چپ معروفش وارد دروازه تایلند کرد که آغاز راه درخشش چند ساله تیم ملی فوتبال در اون سالها شد.
در اون مسابقات عربستان رو ۳تایی کردیم و ۶ گل به کره زدیم و با ناداوری واضح به فینال نرسیدیم ولی در بازی رده بندی زیباترین گل تاریخ ملی خودمون رو با ضربه سر شیرجهای علی دایی با پاس استثنایی مهرداد میناوند به ثمر رسوندیم.
بله سالهای سال عزیزانی مثل مهرداد و علی انصاریان من و شما رو پای تلویزیون میخکوب کردند و لحظات پرافتخاری رو برامون رقم زدند . ماتم ملی و حزن و اندوه سراسری پس از فوت ناباورانه این دو عزیز در روزهای اخیر نشان دهنده این ادعاست. این دو قهرمان و همه ورزشکاران افتخار آفرین متعلق به کل مردم هستند. متاسفانه بعضی از ما حتی از فقدان جانکاه و عزای عمومی ناشی از آن هم در جهت جاودانه کردن خود و مطرح کردن خویش استفاده میکنیم. در روزهای اخیر شاهد انتقادهای عمیق و بعضا ناجوانمردانه نسبت به تیمهای درمانی این عزیزان در فضای مجازی هستیم. اینکه چرا عکسها و پروندههای پزشکی این دو مرحوم در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شده و مصاحبههای متعدد انجام شده و استوریهای خصوصی در فضای مجازی منتشر شده و چرا فلان درمان شروع شده و یا بهمان روش انجام نشده (در حالی که اکثر منتقدین اطلاعات تخصصی کافی هم نداشته اند) و غیره و غیره …..
قطعا اگر خطا و کوتاهی توسط تیمهای درمانی رخ داده باشد قابل پیگیری از طریق مجاری قانونی خواهد بود و این حق برای خانواده این عزیزان محفوظ است ولی تاکید غرض ورزانه و جهت دار به این حواشی و نادیده گرفته شدن زحمات فراوان تیم درمانی در مراقبتهای شبانه روزی و خطیر بسیار ناجوانمردانه و دلسرد کننده است. مراقبت ویژه از بیمار شدیدا بدحال کرونایی بسیار سخت و در عین حال پرخطر میباشد و آمار بالای ابتلا و فوت درمانگران خط اول گویای این ادعاست. درگیری شدید ریوی این بیماران و مراقبتهای اختصاصی مورد نیاز پیچیدگیهای فراوانی دارد که همکاران اینتنسیویسیت و پزشکان شاغل در آی سی یو با آن آشنایی کامل دارند. درمان بیماران کرونا تنها به آی سی یو ها خلاصه نمیشود. نقش رسانهها و جراید و به ویژه رسانه ملی و فضاهای مجازی معتبر در هدایت صحیح بیماران برای قرار گرفتن در مسیر درست درمانی بسیار مهم و اساسی است. آموزش در زمینه مراجعه به موقع بیماران به مراکز درمانی کرونا و توجه بیماران به علائم هشدار دهنده و جدی گرفته شدن شرایط بالینی و آموزش در زمینه تغییر نگرش مردم و بیماران در مورد سیستم ارجاع به موقع و اصلاح بدآموزیها و سوبرداشتهایی مانند بیمارستان هراسی پایههای اصلی درمان را شامل میشوند. دراکثر بیمارانی که به شرایط بحرانی رسیده و در آی سی یو کرونا بستری میشوند مراحل اولیه پیش بیمارستانی درمان به صورت استاندارد طی نشده است. مهمترین علت فوت بیماران کرونایی که در مطالعات داخل و خارج کشور به آن اشاره شده دیر مراجعه کردن بیماران میباشد که خود علل متعدد دارد که در این مجال نمیگنجد.
در مدت تقریبا یکسال گذشته شاهد رشادتها و ایثارگری بی ادعای همکاران پزشک و پرستار و سایر درمانگران بر بالین بیماران کرونایی بودیم. درمانگرانی که با کمترین چشمداشت بزرگترین و با شکوهترین لحظات و صحنهها را رقم زدند. در این بین بزرگنمایی هدفمند بعضی موارد و بعضی اشکالات احتمالی و عموما ثابت نشده اگر غرض ورزانه نباشد قطعا بسیار ساده لوحانه است. در یکسال گذشته بیماران کرونایی فراوانی توسط همین تیمهای درمانی مورد اشاره و با عنایت پروردگار از مرگ حتمی نجات یافتهاند. ما در یکسال گذشته شاهد صحنههای غم و شادی فراوانی در آی سی یو های کرونا بودهایم. حال و هوای مادر بزرگوار علی انصاریان عزیز را در بسیاری از مادران دیدهایم. برای ما پزشکان هیچ بیماری متفاوت از بیمار دیگر نیست. جوانان غیور زیادی در یکسال گذشته در این روزهای مصیبت از دست رفتهاند و از سوی دیگر پدران و مادران فراوانی بودهاند که با همت درمانگران عزیز سایهشان بر سرخانوادهشان مستدام مانده است.میناوند برای همه ما قهرمان ملیست ولی برای من پزشک درمانگر یک بیمار کرونایی نیازمند درمان است. من و دوستانم از این بیماران فراوان داشتهایم. پزشکان و پرستاران عاری از اشکال و خطا نیستند و تقدس اجتماعی شغلشان به دلیل معصوم بودنشان نیست بلکه ناشی از خدمت خالصانهشان به مردم است. همکاران شاغل در مراکز کرونا ( پزشکان هیات علمی یا درمانی و پرستاران سخت کوش و تمام تیم درمانی شجاع) با کمترین انتفاع در پرخطرترین شرایط انجام وظیفه کرده و خواهند کرد.
چند روز قبل برای یک نوجوان که پدرش وضع مالی مناسبی ندارد و مبتلا به عارضه مادرزادی قابل اصلاح میباشد و در سالهای قبل به دلیل مشکل مالی نتوانسته اقدام درمانی مناسب انجام دهد با چند تن از همکاران صحبت کردم که در بیمارستان دولتی این عمل جراحی سنگین را انجام دهند. ( به دلیل هزینههای سنگین بخش خصوصی) ولی متاسفانه بعضی از دوستان مایل به انجام عمل جراحی بسیار پرریسک در بیمارستان دولتی نبودند (البته نهایتا یکی از دوستان قبول زحمت کردند). ولی ما در یکسال گذشته شاهد بودیم درمانگران خط اول کرونا بدون کمترین خواسته با تعرفههای دولتی و حتی در بعضی موارد بدون تعرفه اقدام به مراقبت و درمان بیماران بدحال کرونایی نمودند و حتی لحظهای پا پس نکشیدند. همت عالی درمانگران بی ادعای کرونا باعث به حداقل رسیدن تلفات و کاهش مرگ ومیر بیماران علیرغم کمبودهای پرسنلی و دارویی و تجهیزاتی و بعضا سیاستهای نادرست مدیریتی در سطح خرد و کلان گشته است.
من به خوبی میدانم که پزشکان و پرستاران و سایر درمانگران پرتلاش کشورم در مواقع بحرانهای پزشکی بی ادعا و کما فی السابق به کمک مردم خواهند شتافت و وظیفه انسانی و اخلاقی خود را انجام خواهند داد. همه ما سربازان این آب و خاکیم. گاهی میناوندها و انصاریانها پرچم عزیز کشورمان را بالا میبرند، زمانی جوانان پرشور و مومن دشمن متجاوز را به عقب میرانند و روزگاری خادمین سلامت جهادگونه برای حفظ سلامت جامعه تلاش میکنند.
امیدوارم این روزهای سخت هر چه زودتر سپری شود و ازدست دادن عزیزان و اقوام و آشنایان به پایان برسد. شهدای سلامت داغ سنگینی بر دل درمانگران حک کردند و همواره در یاد ما خواهند بود. آرامش ابدی برای تمام هموطنان از دست رفته و صبر و شکیبایی برای بازماندگانشان و شفای عاجل برای بیماران و اجر الهی برای تمام خدمتگزاران عرصه کرونا از ایزد منان مسألت دارم.
به امید روزهای بهتر
دکتر علیرضا صداقت
فوق تخصص مراقبتهای ویژه
منبع:ایسنا